Klok

Fifteen Minute Trainer

Workout #3: Trappenlopen

Je loopt misschien dagelijks thuis de trap een paar keer op en af en stelt je dus vragen bij deze workout, maar werkelijk: niets is zo'n geweldige inspanning als trappenlopen. Zelfs wanneer je rustig een trap op gaat, worden je kuiten en quadriceps stevig op de proef gesteld. Waar je kuitspieren liggen, zal wel voor iedereen duidelijk zijn. De quadriceps zijn de dijbeenspieren, je hebt aan beide zijden eentje. De kuitspieren moeten genoeg kracht uitvoeren om hogerop te komen, en de quadriceps zorgen er dan weer voor dat je lichaam terug gestrekt raakt een trede hoger.

Jaarlijks worden er in verschillende grote steden trappenlopen georganiseerd. Als wedstrijd wordt dan om ter eerst naar de top van een hoog gebouw omhoog gespurt. Intensief!

Om hiervoor te trainen, kan je best op tijd beginnen. Doordat het zo intensief is voor knieën, benen en enkels, is voldoende rustpauze tussen de trainingen in noodzakelijk. Ook is trappenlopen vrij belastend voor de achillespezen. Rustig stretchen zonder te overdrijven is de boodschap. Wie echter geregeld ontstekingen heeft, kan deze workout best aan zich laten voorbij gaan. Dit is dus een workout die je per definitie best niet elke dag uitvoert!

De workout zelf is simpel: een kwartiertje trap-op, trap-af is zelfs al vrij veel.

Je kan opbouwen door in de buurt ergens iets te vinden waar je kan bergop lopen gedurende een tijd. Als de helling niet te steil is, kan je rustig doorgaan. Gaat het om een steilere helling, kan je best werken met herhalingen en telkens even pauze inlassen. Hoe groter de passen, hoe steviger de training.

Trappen af lopen of een helling naar beneden gaan is ook vrij intensief. Doe dit gerust wat rustiger!

Wie gewoon de kuiten graag wat verstevigt, kan heil vinden in touwtjespringen. Deze klassieke oude oefening is nog altijd basis kracht- én conditietraining voor onder andere boksers. Ze heeft dus haar nut al bewezen!

Een workout was nog nooit zo simpel! Ik kan je wel aanraden om achteraf goed te ontspannen, want dit is vaak zeer intensief!